SUZANNE

20150131-DSC_0040Al jaren niet naar de tandarts gaan, simpelweg omdat je niet durft. Suzanne (28) stelde het vijf jaar uit: “Het ging allemaal goed, zolang ik maar dezelfde tandarts had.”

Maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen is bang om een tandarts te bezoeken. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts dat zij helemaal niet meer durven te gaan.

Suzanne was 21 toen haar tandarts zei: “Ik ga met pensioen. Het spijt me maar het is tijd dat je naar een andere tandarts gaat.” Van kleins af aan had Suzanne dezelfde tandarts gehad. En plotseling moest ze weg. “Ik had een nieuwe tandarts gezocht en gevonden. De manier van werken was bij deze praktijk heel anders dan wat ik gewend was. De assistentes behandelden mij allesbehalve vriendelijk. Hier raakte ik van in paniek en dat leidde weer tot een hyperventilatieaanval. ” Die aanval viel niemand op en Suzanne werd niet geholpen. “Hier schrok ik zo ontzettend van. Na deze ervaring durfde ik niet meer te gaan.”

Jaarlijks twee keer op controle komen bij de tandarts is voor de meesten geen obstakel. Door deze controle blijft ons gebit goed. Maar jaren geen controle leidde bij Suzanne tot hevige pijn aan een kies. Een belletje naar de huisarts leek haar een goed idee. Doorverwezen worden naar de angsttandarts zou ideaal zijn. De hoop was dus gevestigd op de angsttandarts, maar dit ging anders dan gepland. “Volgens de huisarts was het goed om het nog eens te proberen bij een ‘gewone’ tandarts. Hij kende er één die wel wist hoe hij met bange mensen om moest gaan.”’

      ‘Een foto van mijn gebit maken? No way! Het duurde een eeuwigheid’      

Na lang aarzelen volgde Suzanne het advies van haar huisarts op. “Ik heb braaf een afspraak gemaakt.” Ze kwam aan in de spierwitte wachtkamer, de tafel vol met tijdschriften en de pot tandpasta op de vaste plek op de balie. Alles leek te kloppen maar toch kreeg Suzanne een paniekaanval en begon te huilen. De huilbui ging door tot in de stoel. “De stoel was zo’n obstakel voor mij geworden. Ik durfde eigenlijk niet. Een foto van mijn gebit maken? No way! Het duurde een eeuwigheid. Ik voelde me vreselijk.”

“Deze tandarts wilde mij niet behandelen. Ik was te bang volgens hem.” Op mijn vraag of Suzanne dit niet heel cru vond zegt ze: “Nee ik vond deze eerlijkheid juist fijn. Ik wist waar ik aan toe was en deze tandarts heeft mij gelijk doorverwezen naar een angsttandarts. Waar ik aanvankelijk al naartoe wilde.”

En zo begon een nieuwe periode, die van de angsttandarts. Op de eerste afspraak stond een intakegesprek gepland en het invullen van een vragenlijst. Die bevat vragen als: ‘Wat voel je de week voor je tandartsafspraak?’ ‘Wat voel je de dag voor je tandartsafspraak?’ ‘Ben je bang voor bloed?’. “Wat de uitkomst was? Het antwoord laat zich raden: Het bleek dat ik ontzettend bang was.”

“Weet je niet hoe je moet reageren op iemand met bijvoorbeeld een epileptische aanval? Is helemaal niet gek. Dit staat allemaal uitgelegd in mijn SOS-boekje.”

Tijdens het intakegesprek kon de tandarts geen verklaring voor Suzannes angst vinden. “Ik had het gevoel dat zij dacht dat ik me aanstelde, terwijl ik echt heel bang was.”

Hoewel Suzanne nu bij een angsttandarts zat, bleek dat toch niet degene te zijn die zij zocht. Deze angsttandarts helpt vooral mensen met een trauma. En een trauma, dat had Suzanne niet. “Deze angsttandarts wilde ook heel snel progressie zien. Haar manier van werken ging mij veel te snel. Ik moest meteen de stoel in, terwijl dit voor mij een hele grote stap was. Na lang nadenken heb ik besloten hier toch weg te gaan, ook al werd ze van alle kanten aangeprezen.”

Na haar laatste ervaring wilde Suzanne niet opgeven en ging ze op zoek naar een nieuwe angsttandarts. Die vond ze in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Ze vertelde deze tandarts dat ze bang was dat het allemaal heel snel moest gaan en er meteen resultaat moest zijn. “Nee hoor, mevrouw, dat is niet onze manier van werken. Het zal allemaal goedkomen”, werd Suzanne verteld. Een positief bericht, toch?

Het tegendeel bleek waar. “Ik was zo bang om te gaan liggen dat wanneer de assistente de stoel omlaag deed, ik niet ging liggen maar 20 centimeter boven de stoelleuning bleef hangen. Ik durfde het echt niet.” Ze moesten haar met zachte hand op de stoel leggen voordat ze haar konden behandelen. Maar de behandeling was niet zoals ze had gehoopt.

      ‘We nemen kleine stapjes, maar dat werkt voor mij’ 

Geldt ‘three strikes is out’ hier ook? Helaas wel, want bij de derde keer kreeg Suzanne een pseudo-epileptische aanval waar ze niet uitkwam. “Ik werd naar de spoedeisende hulp gebracht.” Daar vertelde Suzanne dat ze het gevoel had dat haar tandarts haar niet begreep. Het ging weer te snel. Suzanne vroeg of ze overgeplaatst kon worden. Naar een tandarts die haar wel begreep. Dit bleek niet mogelijk.

Gelukkig wist Suzanne dat er in Monster nog een angsttandarts zat. Ze legde in een mail haar verhaal uit. Een paar dagen later werd ze gebeld door een van de assistentes. “Dit was zo’n fijn telefoongesprek en er werd gelijk een intakeafspraak gemaakt.” Deze praktijk werkt, anders dan de praktijken waar ze eerder kwam, samen met een psycholoog. “De psycholoog wist zo’n goed beeld van mij te schetsen. Ik voelde me meteen fijn bij deze praktijk.”

Met Suzannes tandartsangst valt te leven en zo lang het stapje voor stapje gaat, komt het helemaal goed. Maar dat Suzanne zich bij de nieuwe praktijk prettig voelt, betekent niet dat ze met plezier de stoel ingaat en zomaar eventjes haar mond wagenwijd opendoet. “We nemen kleine stapjes, maar dat werkt voor mij.” De eerste stap is liggen in de stoel, dit gaat Suzanne nu redelijk goed af. Sneller moet het ook niet gaan. “De laatste keer heeft de tandarts haar mondkapje omgedaan en trok ze haar handschoenen aan. Hier schrok ik van en wilde ik stoppen. Gelukkig is dat niet erg, de tijd is er.”

Ben jij ook bang voor de tandarts? Reageer dan op mijn blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s